Poseta dr Ulriha Berka SSRF-ovom Centru za istraživanja zasnovana na duhovnoj nauci

Visit of Dr. Ulrich Berk to SSRF Spiritual Research Center

Dana 15. aprila 2014. godine, dr Ulrih Berk je posetio SSRF-ov Centar za istraživanja zasnovana na duhovnoj nauci zajedno sa hinduističkim sveštenikom Ačalom H. Apteom iz Mapuse u Indiji. Dr Berk, iz Mublingena u Nemačkoj, je doktor filozofije, bivši profesor na Univerzitetu i predsednik Nemačkog udruženja za Homa terapiju i stručnjak je za Agnihotru. On izvodi ritual Agnihotre poslednjih 35 godina i vatreni je zagovornik rituala, a takođe se bavi istraživanjem obreda Agnihotre i kako on pozitivno utiče na našu okolinu. U stvari, dr Berk je koordinator svih istraživanja o Agnihotri širom sveta. On je stupio u kontakt sa tragaocima SSRF-a nakon što su ga kontaktirali kako bi nabavili sirovine za izvođenje Agnihotre u Evropi.

Dok smo razgovarali sa njim, pohvalili smo ga što se zalaže za Agnihotru iako je Nemac. Na ovo je dr Berk odgovorio: „U danima kada su Vede nastale nije bilo država, svi su praktikovali Darmu i celo čovečanstvo je bilo jedno”. Dok su mu se pokazivale razne Svete žrtvene vatre koje se izvode u SSRF-ovom Centru za istraživanja zasnovana na duhovnoj nauci, dr Berk je pokazao impresivno znanje i interesovanje za mantre i žrtvene vatre, On je naveo da većina Indijaca na Agnihotru gleda samo kao na kulturni ritual, a ne kao na obred koji iza sebe ima dubok duhovni i naučni značaj. Kada je dr Berku pokazan studio za snimanje zvuka, zatražio je od hinduističkog sveštenika Ačala da recituje mantru u studiju kao gest dobre volje. Ovo je, uzgred, prvi put da je bilo šta recitovano u ovom novom studiju do sada.

Dr Ulrih Berk je ispričao o svojoj poseti Centru za istraživanja zasnovana na duhovnoj nauci SSRF-a:

„Bio sam impresioniran profesionalnošću u radu vaših volontera – širenjem vedskog znanja u vidu novina, časopisa, mnogobrojnih knjiga, kao i korišćenjem medija interneta, audio i video zapisa. Zatim, imati toliko literature prevedene na mnoge indijske i međunarodne jezike – zaista je veliki izazov! Naravno da sam bio srećan što će uskoro biti štampana i prva knjiga na nemačkom jeziku.

Vaše studije o dejstvu suptilne energije uključujući izložbu objekata koji pokazuju takva dejstva su veoma interesantne. Moderna nauka još uvek mora preći dug put da bi razumela takve pojave. Ali ako možemo da pokažemo replicirajuće efekte metoda kao što je Agnihotra na PIP fotografijama, to će pomoći da se poveća prihvaćenost, a takođe se nadamo da će se neki naučnici zainteresovati da dublje pogledaju u ovu oblast.

Bilo je veoma pozitivno iskustvo videti sve volontere koji rade u Ašramu pozitivnog raspoloženja, nasmejane i očigledno srećne, iako rade intenzivan i stručan posao. Veoma je ohrabrujuće videti da ove dve stvari mogu ići ruku pod ruku – samo ako ljudi rade svoj posao za viši cilj.”

Dr Berk je izrazio želju da ostane u kontaktu i podeli naše istraživanje o Agnihotri i žrtvenim vatrama.

– G. Šon Klark, urednik SSRF-a

______________________________

Read more:

Poseta bio-arhitkte Majanka Barjatija Centru za istraživanja zasnovana na duhovnoj nauci
Duhovni istraživači iz organizacije „Živeti ujedinjeno” posećuju SSRF-ov Centar za istraživanja zasnovana na duhovnoj nauci
Metodologija duhovnih istraživanja
Istraživanje obreda Agnihotre zasnovano na duhovnoj nauci

Facebooktwittermail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *